Bracco Italiano Suomessa      © Marjaana Lietoila       Pääsivulle

 

Ensimmäiset bracco-rekisteröinnit ovat Suomessa vuodelta 1992, jolloin kennelliiton rekisterissä oli 2 braccoa. 

Kennelliiton rekisterissä braccojen määrä pysyttelee noin 300 koirassa.

Bracon omistajaksi haaveilevan tulisi muistaa, että rotua on vuosisatoja jalostettu metsästyskoiraksi, seisovaksi kanakoiraksi ja sellaisena sen toivotaan säilyvän etenkin rodun emämaassa, Italiassa.

 Käyttökokeiden tulokset ovat Suomessa paranemassa ja Suomen muotovaliot lisääntyvät, tosin hiljalleen.

Metsästävien bracco-harrastajien joukon laajetessa harrastajien joukossa on vähitellen yhä enemmän niitä, jotka vievät koiriaan kokeisiin ja näyttävät, että bracco pärjää mannermaisten kanakoirien kokeissa normaaleilla säännöillä.

Joistakin maista voi muotovalion tittelin käydä hakemassa ilman metsästyskokeita, mutta Suomessa kolmen sertin lisäksi tulee koiralla olla kokeista vähintään kaksi AVO2 palkintoa tai yksi AVO1 palkinto saavuttaakseen muotovalion tittelin.

 

Bracco voi olla kelpo metsästyskumppani myös ilman koetuloksia. Kasvattajien tulisi Kuvaus: IMG_3002 huolehtia siitä, että siitokseen ei käytetä koiria, joiden riistaviettiä ei ole koskaan testattu.   Kun bracco italianolle annetaan riittävästi tilaisuuksia riistakosketuksiin, se alkaa järjestelmällisesti etsiä ja seistä riistaa ilman eri opettamista kokemuksen ja yrityksen ja erehdyksen kautta. Nämä taidot tulisi säilyttää perimässä ja myös koiran intohimo metsästykseen

  Näyttelymenestys on yleensä ollut hyvä, mikä kertoo, että näiden metsästyskoirien rakenne on kunnossa. Toisaalta näyttelymenestykset voivat houkutella rodun harrastajiksi henkilöitä, jotka laiminlyövät testata siitoskoirien käyttökelpoisuutta metsästykseen. Tämä ei tarkoita tuloksia KAER-kokeissa. Riittää, kun vie koiraa paikkoihin, joissa on riistaa tai kanakoirien maastoharjoituksiin ja koira näyttää, että sillä ovat tallella seisovalle kanakoiralle kuuluvat vaistot ja intohimot.

 

Bracot kuuluvat PEVISA-ohjelmaan, joka edellyttää lonkkakuvausta pentueen vanhemmilta.

Suomessa kuvatuilla bracoilla on enimmäkseen terveet lonkat.

Kyynärniveletkin on yleensä kuvattu. Kuvausten perusteella myös kyynärnivelet ovat kunnossa.

Suomen kennelliiton sivuilta löytyy tiedot kuvausten tuloksista yleensä ja yksilöittäin.

Bracoilla on esiintynyt myös muutamissa harvoissa yksilöissä munuaisten rappeumatautia (prog. nefropatia

) ja selkärangan silloittumista eli spondyloosia.

Lyhytkarvaisten koirien vaivaa, furunkuloosia esiintyy myös bracoilla Suomessa.

Yleensä bracot eivät ole sen sairaampia tai terveempiä kuin muutkaan rodut. Tautejahan on myös luonnonvaraisilla eläimillä kuten valailla spondyloosia.

Spondyloosin yleisyyden toteaminen edellyttää, että kaikki rodun edustajat on kuvattu, sillä koira voi elää myös koko ikänsä täysin oireettomana spondyloosista huolimatta.


Sivun alkuun         Pääsivulle